İYİ, GÜZEL, DOĞRU, YARARLI, DİNSEL VE BİLİMSEL YETERLİ ÖĞRENCİ YETİŞTİRMEYENLER! - Mehmet KASAP

İYİ, GÜZEL, DOĞRU, YARARLI, DİNSEL VE BİLİMSEL YETERLİ ÖĞRENCİ YETİŞTİRMEYENLER!


Küçüklere sevgi, büyüklere saygı, ilim- irfan sahiplerine hürmet etmeyen, kadir kıymetini bilmeyen kişilere sizde değer vermeyiniz. “Saygıyı hak etmeyene değer verilmez.” İlmi ile edebini, eylemleri ile bilincini, iyi niyeti ile alçak gönüllüğünü yoğuramayan; kendini güzelleştirip; hayırlı, güzel olamayan bireye sevgi, saygı duyulmaz. “Duygu, niyet, düşünce, eylemleri güzel ve yararlı olan insana sevgi, saygı duyulur. Hizmet verilir.” İnsan yaratılış güzelliğini, onurunu, üstünlüğünü, yararlılığını mutlaka geliştirerek korumalı. “İslam olan kişi; gerici, aşırıcı olamaz.” “Ilımlılık adı altında etkisizleştirilmiş olamaz.” “Aşırılık adı altında anarşist, terörist olamaz.” Her iki yolda Müslümanlık değildir. Müslümanlık; “Kur’an, sünnet, peygamberimizin ve ashabının yoludur.” Ilımlılık de aşırılık iç ve dış şer güçlerin kullandığı kavramlardır. Müslüman öncelikle ilim, iman, ibadet ile birlikte; kültür, sanat, bilgi, teknoloji, bilinç sahibi olmalı. Kur’ân ve sünneti doğru anlayıp yaşamalı. Peygamberimizi kendine kılavuz etmeli. Kur’ân’ı yaşam biçimi yapmalı. Bugün batılda, küfürde olanlar, İslam dinine karşı İslam üretmeye çalışmaktadır! Sakın kanıp, aldanmamalı. Stratejilerine su taşıyıp, yağ- bal sürmemeli. Küfre, batıla, zalime zerre kadar sempati duymamalı.

“Çocuklar çok iyi yetiştirilmeli. Bunda başta anne, baba, öğretmen, imam, devlet, toplum, akraba, komşular sorumludur.” İnsan, toplum yetişmesinde; bilim, teknik, din, iman, insan hakları bağlamında çalışma yapılmalı. Eğitim- öğretim; pedagoji uzman eğitimci öğretmen, rehber danışman, İlahiyatçı, psikolog uzmanlar tarafından en güzel biçimde yapılmalı. “Eğitimin içine hain kalleş kahpe sapıklar sokulmamalı.” Her işi, eğitimi, öğretimi ehil dürüst uzmanlar yapmalı. Ahlaklı, güzel huylu, olumlu, yenilikçi, atılgan, başarılı, dürüst, düşünceli, engelleri aşan, uzman eğitimciler yapmalı. “İnsan, insanı hem yetiştirir, hem de insanlıktan geçirtir!”

Olgun mümin insan her şeyi ile en harika, harikuladedir. Yemesi, içmesi, yatması- uyuması, konuşması, yazması, susması, sosyal ilişkileri, ailedeki işlevi, giyinişi, yürümesi, cesareti, merhameti, sözünde durması, selamlaması, vedalaşması, insanlara karşı tutumu peygamberimiz gibidir. Anne ve babasına iyi davrananın, rızkı bol olur. Ömrü uzun olur. En yakın akrabalarımıza en iyi davranalım. Bunu bir taşın durgun suda yaptığı dalga çemberi gibi çevreye yayalım. “Müslümanlar kardeştir. İnsanlar birbirinin karındaşı ve eşidir. İyiliği insanlığa, tüm varlığa yayalım.” Peygamberimizin ahlakında, Kur’an inancında ve yaşayışında olalım. Peygamberimiz, Hiçbir kimsenin üzüleceği bir şeyi yüzüne karşı söylemez. Hiç kimsenin ayıbını yüzüne vurmazdı. Peygamberimiz ve peygamberler insanlığın iftihar tablolarıdır. Peygamberimiz, çağlar üstü örnekliğe sahiptir. Kur’an, çağlar üstü bir fikre, inanca, düşünceye, iradeye sahiptir. Allah’ın en güzel, doğru sözleridir.

İnsanlar için ekmek, gıda, su, hava, ısı, güneş nasıl ki olmazsa olmaz bir nimettir. Dinimiz İslam’da böylesi çok önemli, olmazsa olmaz, olan bir nimettir. “Nisa süresi 58. Ayeti ibretle, ders çıkararak, tefekkür ile okuyunuz.” Sizlerde bu insanlardan olunuz.

“Birde Hucurât süresi 13. Ayete ibretle, hikmetle, derinden tefekkür ederek bakınız.” Allah’ın mübarek kutsal ulvi kitabından, peygamberlerinden dersler, ibretler, fikirler, akıllar, öğütler alınız. İnsan bu dünyaya zekâ ile gelir. O zekâyı geliştirip, doğru bilgiler edinerek ve de yaşayarak güzel şekilde ahirete göç etmeli. Çarpık, sapık, boş, zararlı, kötü, çirkin, batıl, küfür, hurafe duygu, düşünce, niyet, eylemlerden çok uzak kalmalı. Din, iman, ilim, bilim, teknoloji, iletişimde yenilikleri keşfetmeli, icat edip, hayırda kullanmalı. Hoşgörü, şefkat, merhamet, affedicilik, iyilik, yararlılıkla, hayırlısı ile davranmalı. “Allah cc. Ve peygamber dostu olmalı.” Allah’ı, peygamberi bilmeden; bir taş, moloz gibi olmak, zikretmeden, ibadet etmeden ömür tüketmek, akıllı insan işi değildir. Hayvanlar, bitkiler bile zikrederken, insan olarak gaflette olmak, açıklanması çok zor bir durumdur. Hak değer yargısı olmayanların; insanlık, maneviyat, merhamet eksikliği çok olur. Şiddetin, terörün temeli; cehalet, cahillik ve insan olamamaktır.

Yaz tatili bitiyor. Pek çok imam, öğretmen; çocukları ve ebeveynlerini istenilen şekilde yetiştirmedi. Hatta pek çoğu bu görevi hiç yapmadı, yapmıyor! İslam dinimizin temel ilkelerini, Kur’ân okumayı öğretmedi. Doğruluk, güvenirlik, sabırlı, hoşgörülü, şefkatli, merhametli, temizliğe önem veren, çevreci anlayışta insan yetiştirmedi. Misafirperver, alçak gönüllü, vefalı, cömert, israf etmeyen, becerikli, cesur, adaletli yetiştirmedi. Temizlik anlayışı verilmiyor. İlçemizi pislik götürüyor! Güzel söz söylemek, yazmak, hayvanlara, bitkilere, insanlara bakmak, korumak bilgisi benimsetilmiyor. Pek çok eğitimci merhametli, cesaretli, sevgi dolu, İslam dinini yaşayan yetiştirmiyor. Kimseyi rahatsız etmemek, en iyi davranışta olmak, iyi, güzel geçimli olmak yeterince öğretilmiyor. Doğru sözlü, özenli, dürüst, güzel iş yapan, çalışkan, saygılı, sevgi dolu, güvenilir, dürüst, barışsever, kardeş, dost olma düşüncesi davranışa dönüştürülmüyor. Güzel alışkanlığı kazandırma, sağlığa zararlı şeylerden uzak tutma, sorumlulukları yerine getirme, zamanı iyi değerlendirme bilinci kazandırılmıyor. İyi, doğru, güzel, yararlı, hayırlı, hizmet etme, sabretme, öfkeyi yenme öğretilmiyor. İnsaf, vicdan, nezaketli, doğru davranışlı olma öğretilmiyor. Paylaşma, yardımlaşma, dayanışma, adaletle davranma, sevgi ile davranma, insan haklarına saygılı olma, kurallar çerçevesinde yaşama öğretilmiyor. Samimi olma, gayretli, çalışkan, zarif, nezaketli, kibar olma özümsetilmiyor. Yanlış yapıldığında özür dileme, tövbe etme, iyilik yapana teşekkür etme, ümitsiz olmama özümsetilmiyor. Merhametli, dürüst, adaletli, çalışkan, görgü kurallarına uyan, dua eden, zikreden, ibadet etme öğretilip, alışkanlık haline getirilmeli. Tüm varlıklara daima en ideal boyutta ilim, İslam kuralları ile davranmalı.

Günümüzde ülkemizde görev yapan öğretmenlerin, imamların, öğretim görevlilerinin çok büyük bir çoğunluğu hak ideallerden uzak, kişisel çıkarını düşünen materyalistlerdir. Alanında yeterli bilgi birikime sahip değildir. Derslere hazırlıksız girmektedir. Bilgi, kültür, yetenek, beceriden yoksundur. Öğretmen- eğitimci niteliklerine sahip değildir. Etkileyici, güzel örnek olucu, zamanı iyi değerlendirici, bilemediklerini öğrenici, kendine güvenilir değildir. Öğrenciye sevgi, saygı duymayan, olumlu etkileyemeyen, dertleri ile dertlenmeyen, maneviyattan uzak kişilerdir. Bir kısmı da terör yanlısı, destekçisidir! Yapıcı ve gönül alıcı olanları azdır. Akıl, zekâ, sağduyu, bilim, mantık, yararlı olmaktan yoksundurlar. “İmam, öğretmen, yöneticiler; yetenek, beceri, iş görme testinden geçmeden alınmaktadır. Test sınavında başarılı olunduğunda, her şey olunmaktadır. Sınav soruları da ben bileli beri hep çalınmaktadır! Sonrada ortaya tüm olumsuzluklar, başarısızlıklar çıkmaktadır. Sonunda da başarısızlıklar, olumsuzluklar ülkemizi savaş alanına çevirmektedir! Ülkemizin bu hazin, kötü durumunun değişmesi için; her şey yeni baştan ele alınmalı. Durum bilimsel doğru yol ve yöntemlerle, dinsel tutum ve davranışlarla yeniden düzenlenmeli. Başka kurtuluş yolu yoktur. Bu da böyle bilinmeli. Bendeniz olayları, olguları, doğruları, gerçekleri, objektif olarak yazıyorum. Bir yerlerde yanlışlar var ki, durum kötüdür!

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
12Haz
20Ağs

İSLÂM VE MÜSLÜMANLIK NİMETTİR

13Ağs
02Ağs

AKLINI YANLIŞ KULLANANLAR!

23Tem