İçinde bulunduğumuz yüzyılda insanın kendi istedikten sonra, kendisini en güzel biçimde yetiştirmesinin olanağı çoktur. Önünde hiçbir engelde yoktur. Yeteneği olduğu dalda, okulda okuma imkânına sahiptir. İstediği kurslara katılma imkânı vardır. Hatta katıldığı bazı kurslarda; kendine meslek- sanat, zanaat öğrensin, diye ücret bile verilmektedir. “İş Kurumu Meslek Edindirme Kurslarına ücret bile alarak katılabilir.” “Halk Eğitim Meslek Edindirme Kurslarına katılabilir.” “Belediyelerin Meslek Edindirme Kurslarına katılabilir.” “Meslek Odalarının Meslek Edindirme Kurslarına ve de özel kişilerin kurslarına katılarak meslek- sanat, zanaat, bilgi, teknoloji edinebilir. AR- GE yapabilir.
İstediği kitabı ücretsiz elde edip, okuyabilir. İstediği dergiyi, gazeteyi okuyabilir. Bilge kişilerin sohbet ve konferanslarına katılabilir. Hayatta iş, meslek sahibi olmanın, girişimci olmanın becerisine sahip olabilir. Ama sadece azmetmek, istemek, sebat etmek, sabretmek gerekir. Ahlâk, edep, hayâ, görgü kurallarını öğrenebilir. Medeni insan olabilir. Kibar, doğru, dürüst, adaletli, zarif, nazik, yumuşak, tatlı dilli, yalansız, anlamlı, olumlu, etkili, düzgün, güzel konuşmayı, iletişim ve diyalog kurmayı öğrenebilir.
İyilik ve hizmet etmeye niyet eder. Sevgi, saygı, hoşgörü içinde; hatasız, yanlışsız, sıkıntısız iş ve görevini yapar. İlmi, dini, evrensel, milli, ahlakı davranış sergiler. Fazilet değerlerini benimser. Sabır, sebat, vefa içinde doğru ve gerçekçi yaşar. Olumlu kişilik sahibi olarak; “ Rab olan Yüce Allah’a itaat, varlığa hizmet eder.” Asaletine, onuruna, güzelliğine yaraşır davranışlar sergiler. Boş, batıl, küfür, hurafe, yaramaz, zararlı, kötü, çirkin işlerle meşgul olmaz. İnsanlığa hayat verir. İki dünyada huzur ve mutlulukla yaşatmayı hedefler.
Alçak gönüllü, ağırbaşlı, uygun yaşayan, adil ve dosdoğru davranan, kibar ve centilmen kişilik sahibi olur. Güzel ahlâk ve terbiyeyi esas alır. Çok azimli ve çalışkanlıkla helal kazanç elde eder. Haramlardan sakınır ve kaçınır. Akıllıca, ilmi, makul, mantıklı, sağduyulu, uzman yüksek ortak akıl ile davranır. Hayır, yardım kurumlarında gönüllü görev alır. Her anını en güzel biçimde değerlendirir.
“Yüce Allah’ın yap dediğini yapar. Yapma dediğini yapmaz.” Başka yol, yöntem seçmeye kalkmaz. İlmi, akıllı davranır. Kendine ve başkalarına iki dünyada zarar verebilecek iş ve eylemlerde bulunmaz. Kendi ve ailesinin ekmeğini helalinden çalışarak kazanır. Tembel, miskin, boş durarak, başkalarına el avuç açmaz. Muhtaç duruma düşmez. Çalışkan, azimli, gayretli, doğru hedefli ve istikametli davranır.
Milli şairimiz diyor ki: “ Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.” İşte böylesi cesur, becerikli, atılgan, çalışkan olmalı. Kur’ân, sünnet, ilim, teknik- teknoloji, iş, meslek- sanat, zanaat, bilim bilip; olgun mükemmel insan olarak yaşamalı. Kurtuluş bundadır. Bilmeli. Başka bilmelerde fayda yoktur, asla unutmamalı.