Denizlerimizde av yasağı başladı.

Denizlerimizde av yasağı başladı Denizlerde trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için genel av yasağı bu gece itibarıyla başladı. Balık av sezonu 00.00'da denizlerde başlayan genel av yasağıyla sona erdi. Karamürsel Ereğli'deki Gırgır balıkçıları, bu gece tuttukları son balıkları Ereğli Balık Hali'ne bıraktıktan sonra Ereğli Limanına çekerek gemilerinin ve ağlarının bakımlarını yapacaklar.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Denizlerimizde av yasağı başladı

Denizlerde trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için genel av yasağı bu gece itibarıyla başladı.

Balık av sezonu 00.00'da denizlerde başlayan genel av yasağıyla sona erdi. Karamürsel Ereğli’deki Gırgır balıkçıları, bu gece tuttukları son balıkları Ereğli Balık Hali'ne bıraktıktan sonra Ereğli Limanına çekerek gemilerinin ve ağlarının bakımlarını yapacaklar.

Ersan Balıkçılığın Sahibi Şerafettin Ersan, yaptığı açıklamada, bu gece gırgır balıkçılarının son kez balık avına çıktıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Sezon sona erdi. Ancak bizim sezonumuz senenin 365 günü açık şimdi de küçük teknelerin tuttukları balıkları satışa çıkartacağız. Sezon Yılbaşına kadar çok iyi geçti ancak yılbaşından sonra balık sezonu iyi değildi. Balık yılbaşından sonra azdı. Ancak buna da şükür. Sezonun sona ermesiyle yeni sezon için gırgır balıkçıları tekne bakımlarını yaparak. Ağlarını yeni sezona hazır hale getirecek. Tayfalar sezon arasında memleketlerine gidecek. İnşallah seneye daha iyi bir sezon yaşarız. Denizlerde av yasağı 1 Eylül'e kadar sürecek. Bu zaman içinde göç balıkları olarak bilinen çinekop, hamsi, palamut gibi balıkların Ege Deniz'inden Marmara ve boğazları geçerek Karadeniz'e çıktıkları ve burada yumurta bıraktıkları bildirildi.

Dağlı Balıkçılığın Sahibi Ahmet Teke, yaptığı açıklamada, "Sezon iyiydi, balık boldu. Havalar soğuk olduktan sonra balık açığa çıktı o balıktan faydalandık. Bu sene hamsi dışında istavrit, sardalye, boldu. Zaten kıyı balıkçılığı yasak olduğu için çinekop azdı. Lüfer avı, Karadeniz'de oldu bir parça." dedi.

Marmara Balık Satış Sorumlusu Mehmet Kafkaslı yaptığı açıklamada, balık sezonu açılmasıyla balık boldu ancak yılbaşından sonra balık bir anda kesildi, hamsi çok değildi ama istavrit, sardalye, çinekop, palamut çok olmasa da yine Allah bereket versin, ama kim ne derse desin eski randıman yok balıkçılıkta artık. Balık yasağı başladı ancak küçük teknelerin tuttuğu balıklar satışa girecek. Ereğli Mezat’ı 365 gün açık balık sezonu kapansa da küçük kayıkların tuttukları balıkların mezat’ı oluyor istavrit, hamsi sardalye yaklaşık bir ay sonra bollaşır buda vatandaşa ucuz balık yemesi demektir dedi

Has Balıkçılık Satış Sorumlusu Atilla Özkan, balık sezonu kapandı ancak balık halimiz kapanmadı balık halimiz senenin 365 günü her sabah mezat olur. Küçük sandalların getirdikleri balıkların mezatı olur. Biz has balıkçılık olarak Ereğli Mezat’ında İthal Somon, Çupra, Levrek, İthal Somon, İthal Uskumru, İthal Dil Balığı, Alabalık Yerli Somon, Floto Mezgit, dondurulmuş Karides her gün var dedi.

Balık Satıcısı Osman Tuncay yaptığı açıklamada, Balık sezonu iyi başladı ancak yılbaşından sonra balık kaybolunca işlerimiz azalmaya başladı balığın az olması bu defa balık fiyatlarına yansıyınca tüketiciyi de etkiledi buda satışlarımızın azalmasına neden oldu yinede Allah bereket versin, Balık sezonu kapanması işimizin durması anlamına gelmiyor şimdide küçük sandalların tuttukları balıkları yine Ereğli Mezat’ından sabahın erken saatlerinden alarak tüketiciyle buluşturacağız bu bizim ekmek kapımız dedi

S.S. Kocaeli Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Şükrü İlikhan yaptığı açıklamada, trol ve gırgır ağlarıyla avlanan balıkçılara genel av yasağının başlamasına ilişkin, suyun erken ısınması nedeniyle balıkların erken yumurtladığını belirterek, küçük tekneler

için av sezonunun eylülden ağustosa alınması konusunda düzenleme yapılacağına inandığını söyledi. İlikhan, yaptığı açıklamada, dün gece 00.00 itibarıyla büyük gırgır tekneleri için av yasağının başladığını kaydederek, yeni sezonun başlangıcına kadar tekneler bakıma alınacak. Ağlar yeni sezona yetiştirmek için tek, tek elden geçirilecek. Her kopan gözü fabrika gibi yeniden işleme alınacak. Küçük tekne sahiplerinin mayısa kadar avlanmaya devam edebileceğine dikkati çeken İlikhan, "İstavrit, lüfer ve deniz salyangozu avcılığı serbest. Bu avcılığı 'D' ruhsatlı balıkçılarımız sürdürebilecek. 'D ruhsatı' demek, küçük çaplı balıkçılık faaliyetleri anlamına geliyor" ifadesini kullandı.

S.S. Kocaeli Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Şükrü İlikhan, şöyle devam etti, sezonun güzel geçtiğini dile getirerek, bunda vatandaşlar ile balıkçıların duyarlılığının da etkisinin olduğunu kaydetti. Koruyucu balıkçılık konusunda hükümetin aldığı tedbirlerin kendilerini memnun ettiğini belirten İlikhan, koruma alanlarının oluşturulmasının balıkçının geleceği açısından önemli olduğunu vurguladı. Balıkçıların için güzel günler beklediklerini dile getiren İlikhan, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde genel müdürlük kuruldu. Bunun yanında 43 ilde su ürünleri şubeleri kuruldu. Bunlar yılların eksikliğiydi. Bizim bin 380 sayılı su ürünleri kanunumuz Başbakanlıkta bekliyor, umarım bir an önce çıkar da denizlere düzen gelir.

Kaçak avcılık balıkçımızı rahatsız ediyor. Marmara Denizi'nde trol avcılık yasak olmasına rağmen balıkçımıza zarar veriyor. Bunun için de devletimiz bazı tedbirleri alıyor" ifadesini kullandı. İlikhan, Türkiye su ürünleri rezervlerinin 1 milyon ton olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: "Bunun 350-400 bin tonunu kullanıyoruz. Bunun yanında küçük balıkların, balık unu ve yağında kullanılması balıkçımızın geleceğini tehlikeye sokuyor. Bilhassa Abhazya ve Gürcistan'da bu durumun yasaklanması lazım. Ufak balıkların yağ ve un yapılması balıkçımızın geleceğini yok ediyor. Oralarda hamsi balığını un ve yağ yapıyorlar. Bu da ülkemize gelecek balıkların yok edilmesi demek. 1 milyon ton rezervi olan ülkemizin 350-400 bin tona düşmesi tehlikedir. Bu konuda kayıplarımız var. Devletimizin bu konuda tedbir almasını istiyoruz dedi.

HABERİ PAYLAŞ:

Yorumlar / 1

BUNLARA DA BAKIN