Olası Marmara depremi için alınacak ulaşım önlemleri

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Halit Özen, İstanbul'da olası bir depremde ulaşım alanında alınacak önlemlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Karamürsel Haber Gazetesi - Mahizer Türk

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Halit Özen, İstanbul'da olası bir depremde ulaşım alanında alınacak önlemlere ilişkin değerlendirmede bulundu. Deprem durumunda ulaşım hareketliliğinin, güvenlik amaçlı, tahliyeden kaynaklı acil yardım-kurtarma amaçlı ve hasarın tespiti-onarımı amaçlı altyapı hizmetlerinin verilmesine ilişkin yolculuklar şeklinde olduğunu belirten Özen, bu yolculukların iyi yönetilmesi gerektiğini vurguladı.

Özen, deprem öncesi, deprem anı ve sonrası göz önüne alınarak trafik yönetim çalışmalarının önemli olduğunu belirtti. Deprem meydana geldiği andan itibaren deprem bölgesinde afet kanunlarının geçerli olacağını söyleyen Özen, kişisel yolculuklarda yolların tıkanmaması için toplu taşıma araçlarının kullanılması gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda, toplu taşıma araçlarını kullanan sürücülere deprem anında nasıl hareket etmeleri gerektiğine dair eğitimler verilmesinin önemine dikkat çekti.

Depremden sonra tahmin edilmesi zor ve karmaşık bir trafik durumunun ortaya çıkacağını belirten Özen, arama-kurtarma ve acil durum araçlarının hızlı bir şekilde görev yerlerine erişimi için trafik yönetiminin planlanması gerektiğini ifade etti. Ulaşım hareketliliğine ilişkin süreci "iyileşme" ve "düzelme durumu" olarak tanımlayan Özen, toplanma alanlarının belirlenmesinden sonra ulaşımın nasıl gerçekleştirileceği ve tahliyelerin nasıl yapılacağının iyi incelenmesi gerektiğini söyledi.

Özen, olası bir depremde İstanbul'da sahil yolu, D-100 karayolu, TEM Otoyolu ve Kuzey Marmara Otoyolu'ndan oluşan 4 koridorun en az ikisinin açık tutulması gerektiğini belirtti. Özellikle sahil yolunun tsunami etkisinin ortaya çıkabileceği için tasarımlarının bu duruma göre yapılması gerektiğini vurguladı.

Son olarak, deprem anında deniz yolu taşıtlarından da hizmet alamama durumunun söz konusu olabileceğine işaret eden Özen, ulaşım sistemlerinin bu duruma göre tasarlanması ve düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN