Bursa'da yeni bir fay hattı keşfedildi

Bursa'da yeni bir fay hattı keşfedildi ve bu fayın 7'den büyük bir deprem riski taşıdığı iddia ediliyor. Ankara, Kocaeli ve Eskişehir Teknik Üniversiteleri'nin ortak çalışmasında, Bursa'da daha önce bilinmeyen bir aktif fay hattı tespit edildi. Kayapa-Yenişehir fayı

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Karamürsel Haber Gazetesi - Pelin Yıldız

Bursa'da yeni bir fay hattı keşfedildi ve bu fayın 7'den büyük bir deprem riski taşıdığı iddia ediliyor. Ankara, Kocaeli ve Eskişehir Teknik Üniversiteleri'nin ortak çalışmasında, Bursa'da daha önce bilinmeyen bir aktif fay hattı tespit edildi. Kayapa-Yenişehir fayı olarak adlandırılan bu fay, 7'den büyük bir deprem riski taşıyabilir.

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, fay hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Bu fay sistemi Mustafakemal Paşa'dan Gönen'e kadar uzanıyor. Yapılan yeni çalışmalar, fayın Bursa'nın güneyinden değil, ovanın içinden geçerek Yenişehir'e doğru ilerlediğini gösteriyor." Fayın, 7.3 büyüklüğünde bir deprem üretebilecek potansiyele sahip olduğu belirtiliyor.

Bursa'da en son 1855 yılında büyük bir deprem yaşandı. Prof. Dr. Okan Tüysüz, mevcut fay haritasında Bursa'nın güneyinde Uludağ ile ovanın sınırından bir fay olduğunu ve 1855 depreminin bu fay üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Ancak yapılan yeni çalışmalar, fayın ovanın içinden geçerek Yenişehir'e uzandığını ortaya koyuyor.

Uzmanlara göre, yeni keşfedilen fay, şehrin merkezinde yer alıyor. Bu durum, Bursa Şehir Hastanesi ve stadyum gibi önemli yapıların risk altında olduğunu gösteriyor. Tüysüz, "Bursa'nın orijinal hali dağın yamacında idi ancak nüfus artışıyla birlikte şehir ova içine doğru yayıldı. Bu, zayıf bir zemine doğru ilerleyen bir fayın üzerinde olmamız açısından problemli" dedi.

Türkiye'nin diri fay haritası en son 2013 yılında güncellenmişti. Yeni keşfedilen fayın haritaya eklenmesi için çalışmalar sürüyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN